Site icon Idealist Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ve Azerbeycan dönüşü gündeme ilişkin soruları yanıtladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan ziyareti dönüşünde medya mensuplarının sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerinin korunması; Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın hâkim kılınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Türklerinin haklarını savunmak, önceliğimiz olmayı sürdürecektir.”

“Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış sürecinin ilerlemesi, Ermenistan’la ilişkilerimizin normalleşmesine önemli fayda sağlayacaktır. Bölgemizde barış kapısının aralandığını görüyoruz. İlgili tarafların sorumlulukla hareket etmelerini bekliyoruz.”

“Hafize Hanım’ı Mehmet Bey tanıyordu ve kendisi bu teklifi bana getirdi. Ben kadro hareketine inanırım. Bakan arkadaşlarımı seçiyorum, inceliyorum ve farklı bazı isimler varsa bunlar üzerinde de çalışmalar yürütüyorum, kabinemi oluşturuyorum.

Bu kabineyi oluştururken bütün Bakan arkadaşlarım kendi Bakan Yardımcılarını önüme getirmişlerdir ve o Bakan Yardımcılarını ben kendilerinden aldıktan sonra ayrıca istihbaratla da onlar üzerinde bir çalışma yapmışımdır. Nasıldır, ne var ne yok filan. Eğer yurt dışındaysa orada da kimdir, nedir, nasıl birisidir; bütün bunların hepsini soruşturuyoruz.

Ve Merkez Bankasında bir de bayan yöneticimiz olsun diye düşündük. Bu adımı hayırlısıyla attık. Tabii kendisine beklentilerimizi söyledik. İnşallah bu adımlarla birlikte gerek Hazine ve Maliye Bakanımız gerek Merkez Bankası Başkanımız bizi mahcup etmeyecekler ve hayırlısıyla güzel neticeleri alacağız diye düşünüyorum.”

EKONOMİ

“Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz.”

“Her ülkenin ilk işi ekonomidir. Burada da atılacak olan adımda, özellikle gerek Hazine ve Maliye Bakanımızın şu andaki görevi gerek Merkez Bankasındaki değişiklik gerek BDDK’de attığımız adım; hepsi bu işle ilgili.

Bütün bunlarla beraber ekonomiyle ilgisi olan Bakanlarımız, yani Ticaret Bakanımızdan Sanayi ve Teknoloji Bakanımza, savunma sanayine varıncaya kadar hepsi bu işle ilgili.

Bir taraftan da tabii finans sektörümüzü güçlendirmenin gayreti içerisinde olacağız. Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz.

Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Bizim bankacılık sektörümüz zaten güçlüdür. Şimdi finans yönetimini daha güçlü hale getirelim ve enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim.”

“Bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ama Hazine ve Maliye Bakanımızın atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankasıyla beraber atmasını kabullendik.”

“Başbakanlığım döneminde biz (enflasyonu) tek haneye düşürdüğümüzde faiz 4,6’ydı, enflasyon da 6,2’ydi. O zaman yine bu işleri beraber yaptık ve şimdi de Sayın Bakanımıza bunları söyledik, aynı şekilde bunu birlikte yapmalıyız.”

“Biz o zaman ‘düşük faiz, düşük enflasyon’ teorisiyle çalıştık. Şimdi de aynı anlayışla çalışıyorum, aynı düşüncedeyim ve bu şekilde bunu başarabiliriz diye inanıyorum.”

DIŞ POLİTİKA

“Biz Batı’ya ne kadar yakınsak Doğu’ya da en az o kadar yakınız. Bizim derdimiz, tüm ülkelerle aynı anlayışla bir arada olmak. Tüm dünyayla sürdürdüğümüz ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte de rahat ve ilkeli şekilde yürütmeye devam edeceğiz.”

“Paşinyan’ın (Göreve Başlama Töreni) davetimize icabet etmesi önemli bir adımdı. Ayaküstü bir görüşme yapabildik. Karabağ dâhil Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıyabileceklerine ilişkin ifadeleri önemliydi.”

“Seçimden sonra Miçotakis aradı, tebrik etti. Dolayısıyla Vilnius’ta görüşmekten çekinmeyiz. İki komşu ülkeyiz. Zaman zaman ileri geri verilen mesajlar olmadıktan sonra biz düşmanlıkları çoğaltmanın değil azaltmanın peşindeyiz.”

Tabii burada bir şey var. Söyleyeceğimiz şeyler belli. ‘Sayın Başbakan, bu silahlanmayı bırakın artık. Bu silahlanmayla nereye varacaksınız? Durmadan Amerika size bol bol silah veriyor.’ Herhalde bunları bir konuşuruz.”

“(Türk Devletleri Teşkilatı) Bunu geliştirmek, daha da güçlendirmek için bazı adımları atmak mümkün. Bunu geliştirmemiz lazım. Türk Devletleri Teşkilatında gelişmelerin olması bizi çok daha süratle güçlü hale getirecektir.”

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ

“(NATO’ya üyelik) Her şeyden önce İsveç, terör örgütünün yaptıklarını yok etmeli. Maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız.”

“Bu anayasa, yasa işi değil. Kolluk kuvvetleri ne işe yarar? Biz Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Dereler’de teröristlerin inine anayasayla mı girdik? Yok. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var.”

TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ

“Avrupa Birliği dürüst değil. Biz de 50 seneyi devirdik, hâlâ bu Avrupa Birliği aynı noktada. Değişen bir şey yok. Böyle bir masaya yatıracağız bu işleri.”

“Kılıçdaroğlu tren yolu, kara yolu filan bu işlerden anlamaz. Biz İpek Yolu’nu Çin ile kaç yıl önce konuştuk. Bu da bir yerden duymuştur. Bunu söylersem herhalde buradan bana biraz oy gelir diye düşünmüştür. Ne geldiği ortada.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomiden, Dış Politikaya ve Gündeme dair önemli konulara değinerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Exit mobile version